Fehérváron családi ház eladó
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Legfrissebb a fórumban

Aida musical

Pikk: Évvégi mindenjót kíván az IORO képviseletében is, Pikk :)   »  
(péntek, 16:55)

Filmek: mozi és tévé

Miklós: Nahát, a "mi" Orsink nyerte meg a Barátság mozi játékán a bérletet, gratulálok! :)   »  
(csütörtök, 21:10)

Színház és színjátszás

zoli4: No, megtöröm a csendet! Tegnap voltam 3:1 a szerelem javára előadáson. Mondjuk lehetett volna o...   »  
(szombat, 17:55)

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Wass Albert szerelmei

2012. április 04., 22:34 [fehervar.net] L. M.

Az évtizedekig mellőzött szerző sajátos világába enged bepillantást Rékasi Károly önálló estje. A Szerelmem, Erdély című egyszemélyes darab a költészet napja alkalmából látható Székesfehérváron, a Művészetek Házában április 12-én, csütörtökön 19 órakor.


Az ihletett pillanatokban a főszereplő
és az író eggyé válik

A Wass Albert szerelmes leveleiből, verseiből, írásaiból és az Adjátok vissza a hegyeimet című film montázsaiból építkező, zenei aláfestésekkel színesített darabot Koltay Gábor rendezte.

Az összeállítás a második világháború után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket igyekszik bemutatni az életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek segítségével. Felesége és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva, második felesége, Elizabeth McClain, a harmadik nő pedig az írónál tíz évvel idősebb Éltető Marianne - Wass Albert életében mindhárom asszonyt elveszítette. Érintőlegesen egy negyedik nő is szóba kerül az est folyamán: a háború előtti ünnepelt színésznőhöz, a szintén emigrációba kényszerült Szeleczky Zitához írott levelekből többek között kiderül, hogy a színésznő a Wass Albert versek nagy népszerűsítője volt.

A négy gyermekével Amerikában új családot alapító író vergődése a három különböző intenzitású szellemi és lelki kapcsolatban még karakteresebbé teszi az alkotó ember hősies küzdelmét az önkifejezésért, s honfitársai, szétszabdalt nemzete igazságának felmutatásáért.